Als leven overleven wordt

Tijdens een burnout is je leven zwaar en complex, er is weinig tijd en energie voor de dingen die het leven leuk maken. Je worstelt met nare dingen uit het verleden en heden. Deze worstelingen kosten erg veel energie.

Tijdens een burnout heb je al een gebrek aan energie en hierdoor wordt het nog moeilijker om weer nieuwe energie te vinden om door te gaan. Je bent meer bezig met overleven, dan met leven. Dit kan natuurlijk anders, maar hoe?

Een duidelijke missie

Als je geen duidelijke missie hebt in je leven en alleen maar bezig bent met overleven, kun je je best lang staande houden. Ook al vreet het energie. Maar is het ook leuk?

Maak helder wat jouw missie is in je leven

Is het je missie om mensen op een prettige manier te helpen? Of om harmonie in je omgeving te creëren? Vraag je af wat voor jou echt belangrijk is en formuleer jouw missie op een heldere manier. Jouw missie is je onbewuste leidraad naar een optimaal en prettig leven.

overleven of leven?

Als je aan het overleven bent, sleep je veel ballast met je mee en dat maakt het leven zwaar. Om van overleven naar leven te gaan en te genezen van je burnout, is het belangrijk om alle overbodige ballast los te laten. Deze ballast bestaat uit vervelende ervaringen uit het verleden. Deze ervaringen kun je niet vergeten of laten verdwijnen, maar je kunt ze wel van hun lading ontdoen.

Zodra deze ervaringen van hun lading ontdaan zijn, zullen ze naar de achtergrond verdwijnen. Hierdoor sleep je minder ballast mee en kun je weer beginnen met leven, in plaats van overleven.

Overbodige ballast

Vaak is de overbodige ballast loslaten voldoende om te herstellen van een burnout of overspannenheid. Net zo vaak is het belangrijk om opnieuw te leren leven, opnieuw positieve ervaringen op te bouwen en je eigenwaarde te doen groeien. Jouw eigenwaarde bepaalt de bovengrens tot hoever je kunt groeien.
Als je dus leert om in mogelijkheden te denken, leert om de overvloed weer te zien en leert jezelf te waarderen zonder al die ballast, kun je je eigenwaarde enorm doen groeien.
Hoe hoger je eigenwaarde, hoe meer ruimte je hebt om te groeien!

Stoppen met overleven

Je eigenwaarde verhogen is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar met de juiste aanpak kan iedereen zijn gevoel voor eigenwaarde vergroten (in onze assertiviteitstraining leer je dit sowieso).
Met deze twee stappen kun je stoppen met overleven en beginnen met leven:

  1. Laat alle negatieve emoties, angsten en weerstand los
  2. Verhoog je eigenwaarde door jezelf de juiste vragen te stellen

Het is wellicht even wennen, maar jezelf oplossingsgerichte vragen stellen, is een hele krachtige manier om oude gedachtepatronen los te laten en je eigenwaarde te vergroten.
Stel jezelf eens de volgende vragen;

  • ‘Hoe is het nu ik helemaal de moeite waard ben?’
  • ‘Hoe is het nu ik alles zelfstandig voor elkaar krijg?’
  • ‘Hoe is het nu ik helemaal ontspannen ben?’

Je hoeft niet eens uitgebreid antwoord te geven, zolang je jezelf de hele dag door dit soort vragen stelt, gaat je onderbewustzijn vanzelf op zoek naar antwoorden.
Het gevolg? Haast automatisch ga je de juiste kant op en voel je je beter!